– Trysil er verdens fremste skibygd, sier skihistorikeren Thor Gotaas. Skitradisjonene er sterkt knyttet til langrenning, men i dag er Trysil også Norges største alpindestinasjon.

Kultur

Foto: NRK/Trysil Skimuseum

Trysil-Knut

Trysil-Knut er en legende i norsk skihistorie. Diktet om han ble skrevet av Bernt Lund, og det kom ut i 1861. Historien om tryslingen som reiste rundt om i Norge på ski ble et nasjonalt epos om skiglede og skiferdigheter. I dag lever Trysil Knut videre, ikke bare i Trysil, men over hele landet. 

Ved Østerdalske skiløberkor

der hørtes engang så stort et ord

om Trysil-Knud, som sto på ski

i Bratbergkampen og Glommelid.

 

Ved præmieløb og ved exercis,

da var det Knud, som vandt første pris;

han gik i spidsen, hvorhelst det gjaldt

og stod, hvor ellers den bedste faldt.

Tryslingene gikk langt på ski

På 1800-tallet brukte alle i Trysil langski og andor (en lang og en kort ski). Det var utstyr tilpasset landskapet der folk måtte gå langt – over berg etter berg. På denne tida var alpine skiøvelser noe som hørte andre deler av landet til, tryslingene både måtte og ville gå langt på ski.

Da Elling Rønes vant Holmenkollens 50-kilometer i 1906, gikk han på ski de 95 kilometerne fra tømmerskogen i Nord-Trysil til jernbanestasjonen i Elverum. Han tok toget til Oslo, der han startet sist, men kom først i mål på femmila. Så var det samme rute hjem igjen. Rønes vant denne øvelsen fire ganger. Armstyrken og evnen til å bevege seg raskt i kupert terreng var typisk for skiferdighetene i Trysil. På 1930-tallet vant Gjermund Muruåsen og Sigurd Vestad femmila i Kollen, og på 1950 tallet dominerte Hallgeir Brenden norsk langrenn. Brenden vant gull i OL både i 1952 og 1956, og i statuen av Hallgeir står i dag sentralt plassert foran kommunehuset i Innbygda.

Medaljer fra OL og VM

Skiskole på langrenn med Anita Moen
Anita Moen driver i dag egen skiskole i Trysil Foto: Jonas Sjögren

Trysil har hatt flere skiløpere som har hevdet seg både nasjonalt og internasjonalt. Anita Moen deltok i verdenscupen i langrenn fra 1987 til 2003 og var med på å ta syv stafettmedaljer for Norge i VM- og OL-sammenheng. Hun har også to individuelle bronsemedaljer fra OL. Anita har vært viktig for at Trysil i dag har et svært tilbud med langrennsløyper, både rundt Trysil-Knut Arena og i og rundt Trysilfjellet. 

 

Den svære bakke, man så sig ud,

var dog for liden for Trysil-Knud;

han midt i bakken fik gjort et hop;

derunder stilledes tolv mand op.

 

Og Knud fløi over, mens hurra lød,

idet han muntert en salve skjød.

Det var et sprang, som var værdt et ord

selv indene dette skiløberkor.

Sist oppdatert 21.01.2025