Når du besøker Trysil, møter du ikke bare fjell og skibakker, men også en rik kulturarv. Bli med på en vandring gjennom Innbygda, hvor lokale historier binder folket til landskapet. Opplev hvordan elva, skogen og fjellet sammen skaper den unike sjelen i Trysil!

Når du besøker Trysil, er det lett å finne fjellet og de velpreparerte skibakkene. Skiløperne og forfatterne har fått sine bautaer, og Kongeparken er en del av Norges krigshistorie. Men Trysil har mye mer å by på. Tryslingene er nært knyttet til naturen og har stor respekt for alt som flyg, spring og gror.

Tre menn i som fløter tømmer i Trysilelva i 1991
Fløterne passerer Innbygda i 1991. Det var det siste året tømmeret ble fløtet fra Engerdal og Trysil til Sverige og industrien ved Vänern Foto: Roar Vingelsgaard

Skogen, elva og fjellet har rammet inn livet til folket ved svenskegrensa. Vi har en felles historie med våre svenske naboer, og livsgrunnlaget vårt er nært knyttet til tømmerkjøpere og skiturister fra den andre siden av Kjølen.

Denne historien kan du oppleve gjennom en vandring i Innbygda (Trysil sentrum). Du kan vandre på egenhånd eller sammen med en guide for å finne plassene som har sin egne, lokale historier. Start gjerne ved Gammelbrua der du kan møte Trysil-Knut på veg opp fjellet med det gamle skiutstyret fra Trysil – en langski og en andor. Hvis du går på Flomvollen langs Trysilelva ser du elva, skogen og fjellet som sammen forteller historien om landskapet som preger Trysil.

Gammelt hus ved Trysilelva som har sommeråpne kafé
Bjønnsstuggua har sommeråpen kafé på elvekanten Foto: Trysil Kommune

Ved Flomvollen ligger også den gamle Bjønnstua, en av Innbygdas eldste hus. Her er det åpent hus med vaffelservering om sommeren. Når du kommer sør i sentrum, kan du gå Løkjavegen tilbake. Rundt Løkjatorget er det mange sjarmerende butikker og serveringssteder, og her får man inntrykk av Bygda slik det var i gammel tid. Dette var sentrum i Innbygda – her lå butikkene, hotellet og markedsplassen.  

Kronprinsesse Märtha på ski i Løkjavegen i 1933
Kronprinsesse Märtha på ski i Løkjavegen i 1933 Foto: Trysil Skimuseum

Når du kommer ut på Storvegen igjen, ser du bygningen Harildstad på den andre sida av gata. Her holdt kong Haakon og regjeringen statsråd om kvelden den 11. april for å avgjøre hvordan flukten fra tyskerne skulle foregå videre.

Statue over Einar Skjæraasen
Statue over Einar Skjæraasen Foto: Anette Hartviksen

Ved det flotte kommune- og kulturhuset Hagelund står statuen kulturlegenden Sven Moren. Han var faren til Halldis Moren Vesaas og foregangsmann i det rike kulturlivet som vokste fram i Trysil på 1900-tallet. Ved biblioteket sør for kirka er det en byste av Halldis og en staute av dikteren Einar Skjæraasen. Da har du fått et nært møte med Trysil-kulturen, ei bygd som Skjæraasen fylte med sang:

Je vet om ei bygd
der hausten kjem tidleg
og vintern er lang
E mor sit og vogger
et menneskekryp i sitt fang
Je veit om en dal
og den vil je fylle med sang.

Hvis man ønsker, kan man oppsøke et av de hyggelige serveringsstedene som ligger langs vandringsruta. Dette kan også avtales når man er med på en guidet tur.

Sist oppdatert 21.01.2025