Kongeparken ved Nybergsund er en vakker minnepark der vi forteller historien om de dramatiske aprildagene i 1940.
Kvelden den 10. april 1940 ble det satt statsråd på et lite pensjonat ved Trysilelva i Nybergsund. Norges konge, kronprinsen og den norske regjeringen skulle ta en av de viktigste avgjørelsene i norsk historie. Stemningen var svært spent og følelsesladet. Kong Haakon hadde møtt den tyske sendemannen Curt Bräuer i Elverum. Der var han blitt forelagt et krav om å godta det tyske styret med Vidkun Quisling som norsk statsminister. Det kravet kunne ikke kongen i Norge leve med:
Jeg vil ikke at det skal være avgjørende for Regjeringen, jeg vil ikke at det skal influere på eller påberopes som grunnlag for Regjeringens avgjerd. Men jeg har nøye prøvet meg selv og overveiet min stilling, og jeg kan ikke utnevne Quisling, som jeg vet ingen tillit har hverken i vårt folk som helhet, eller idets representasjon, Stortinget, til statsminister. Hvis derfor Regjeringen skulle bestemme seg for å gå med på de tyske krav – og jeg forstår fullt de grunner som taler for det i betraktning av den overhengende fare det er, og fordi så mange unge nordmenn skal måtte gi sitt liv i krigen – så er det ingen annen utvei for meg enn å abdisere – fra Norges trone for meg og mitt hus.
Kongen hadde talt. Han sa nei til de tyske kravene. Kong Haakon, som hadde vært monark i Norge i 35 år, hadde tatt det viktigste og vanskeligste valget. Regjeringen samlet seg bak kongen og skrev under på det historiske dokumentet. Kongens nei var et faktum, og Norge var i krig med Tyskland.
Allerede dagen etter kom svaret den tyske okkupasjonsmakten. Om ettermiddagen den 11. april angrep 11 bombefly det lille stedet som i noen dager var Norges «hovedstad».
Natt til 10. april passerte kronprinsesse Märtha med barna Harald, Astrid og Ragnhild Nybergsund på veg til høyfjellshotellet i Sälen, og noen timer senere tok kong Haakon og kronprins Olav inn på Trysil Turistheim. Etter hvert kom de fleste i regjeringen og det norske statsapparatet hit – sammen med en rekke journalister fra Norge og Sverige.
I Kongeparken kan du gjenoppleve disse dramatiske dagene der det skjedde. Du kan vandre i parken på egenhånd, men det er også mulig å en guidet omvisning på stedet der kongen sa NEI!
Sist oppdatert 20.01.2025