Hva leter du etter?
Mann med fluefiskestang i elva
Den perfekte avkobling! synes Hanno Foto: Jonas Sjögren

Fiske i Trysil er spitze

Hanno fra Hamburg elsker Norge og Trysil. -Familien har hytte i Trysil, og de tar turen så ofte de kan. Fluestanga er fast inventar på hytta. Når det -kommer til fiske, er Hanno ustoppelig!

Publisert 22.06.2024

–  Jeg begynte å fiske da jeg var 10 år, i starten var det med markstang. Det tok ikke lang tid før jeg ble «hekta» og syntes det var kjempespennende å sanse naturen. Fiske er en form for jakt. Skal du lykkes, må du være fokusert, dykke inn med alle sanser og legge vekk mobilen og andre forstyrrelser. Naturen er aldri kjedelig, den har alltid noe nytt å by på. Denne kompleksiteten fasinerer meg.

Fantastisk variasjon

Mann med fluefiskestang står ute i elva og fisker
Hanno, lidenskapelig fluefisker og hytteeier i Trysil Foto: Jonas Sjögren

Hanno ble tidlig kjent med Norge, og før han og familien «landet» i Trysil, ble de kjent med både nord, vest og sør og mye midt imellom. Fiskestanga har også sett andre kanter av landet. Nå er den fast på hytta i Trysil.

– Hvis jeg skal trekke fram én ting som er helt spesielt med Trysil som fiskekommune, så må det bli alle mulighetene, sier Hanno. Geografisk plassert i et norsk-svensk landskapsbilde, her er mange sjøer og elver, og det byr på et utrolig -spennende mangfold og stor variasjon. Du kan fiske hele året, hvis du ønsker det. Når du kommer til Trysil første gangen, så er det kanskje Trysilelva du ser først. Og ja, Trysilelva er en fin fiskeelv, men det er så mye mer. Gode tips kan du få ved å se på et kart, eller enklere, snakke med folk.

Ved å snakke med dem som bor i bygda, blir du kjent og kommer til de gode fiskeplassene

Hanno fra Hamburg , Lidenskapelig fluefisker og hytteeier i Trysil

Bli kjent med folk

Og det er nettopp slik Hanno blir kjent. Han sier han er halvt turist og halvt trysling. Han er vel en blanding, for etter flere år som hytteeier, er han mer enn en vanlig turist. Han kjenner mange og mye, liker å møte folk, snakke og føre samtale. Den sosiale biten er noe han setter pris på.

– Ikke alle er som meg, jeg vet det, smiler Hanno. Men jeg synes det er viktig å få frem, at i Trysil er det mange som -interesserer seg for fiske og vet mye. Det er mange å føre gode samtaler om fiske med, få råd og anbefalinger av. Ved å snakke med dem som bor i bygda, blir du kjent og kommer til de gode fiskeplassene. Et tips er å booke en fiskeguide én gang. Det gjør jeg ofte på nye steder.

Fiskeguide peker på kart og snakker med to gjester på tunet
Hver sommer går turen minst én gang til Plassen og Gjerfloen Fluefiske for å slå av en prat med Snorre Grønnæss. Foto: Jonas Sjögren

Snorre Grønnæss i Gjerfloen Fluefiske i Plassen er en fiskeguide og grunneier som Hanno oppsøker hver sommer. Både fordi det er så bra fiske der, men også for å hilse på Snorre og høre hvordan det står til.

– Gjerfloen Fluefiske er veldrevet; dit vender jeg tilbake hver sommer. Snorre er så ekte, han vil gjerne dele info og fortelle. Det er blant annet av han jeg har kommet over mang et favorittsted. Han er også interessert i unge mennesker og synes det er fint at de unge vil fiske og lære.

Laksefiske i Trysil!

Det er kun i Norge Hanno fisker. Så klart er det mulig å fiske i Tyskland, men på sett og vis føler han seg ferdigfisket i hjemlandet

– Norge er pur natur, og når en tysker først har fått smaken på å ha et fiskevann for seg selv i den naturen som Norge og Trysil har, da blir det ikke det samme. I sommer blir det så klart fisketurer i Trysil, blant annet innom Gjerfloen, men jeg kommer også til å ta meg noen turer ut av kommunen. Det er flott fiske i nabokommunene også. 

Noe annet som får fram engasjement, er å snakke om laksefiske og den gangen Trysilelva var Skandinavias lengste lakseførende elv.

– Tenk det! Trysilelva var en gang en veldig bra lakseelv. Nå jobbes det med å få laksen tilbake. Det hadde vært så utrolig bra om det hadde lyktes. Det er en drøm jeg har, på vegne av Trysil, sier Hanno, halvtrysling og halvturist og helt «hekta» på fiske.

Sist oppdatert 22.01.2025