Det er juli, og en av de skikkelig varme sommerdagene. En storfamilie ankommer Trysil. Er det mulig å pakke så mye for bare en liten uke? Ja, det er det. Særlig når man planlegger for en aktiv ferie for åtte personer. I tillegg har de med seg noe som tar ganske stor plass. De har fått låne en sykkel til en annen rullestolbruker.
>> Se gode tilbud på sykkelvennlig overnatting
Anders Backe er kanskje mest kjent for sine utrolige stunts på ski. Han har vært profesjonell friskikjører i flere år, men etter en skade var konkurransedagene over. Den blide fyren fra Modum er ikke ferdig med å pushe grenser på ski. Nå skjer det mer på egne premisser. Og så har han blitt skikkelig gira på stisykling. Endelig er tiden inne for at hele familien skal få teste det Anders allerede vet, at sykkelstiene i Trysil er veldig morsomme.
- Det er jo først når man er her med hele familien at man merker hvor godt tilpasset Trysil er. Det er full fart fra morgen til kveld så da er det bare å holde trøkket oppe, forteller Anders. - Veldig kult å ha med hele familien hvor man har noe for alle tilpasset nivå og ferdigheter.
De minste digga det! Det blir jo som en “sommer camp” hvor man starter med frokost og bare klinker tell etter det.
Vil ha flere timer i døgnet
Det ble mye sykling for familien som hadde Gullia som nærmeste nabo. Hvis man legger til klatrepark som aktivitet så hadde gjengen nok å gjøre under oppholdet i Trysil.
- Vi skulle hatt flere timer i døgnet, ler Anders. - Når vi bor så sentralt så er det null problem for de minste å bruke sykkelen som transport ned til aktivitetene og man kan starte opplevelsen rett ut av døra. Det var også veldig praktisk for fattern sin del.
«Alltid positiv og ser alltid muligheter»
Pappaen til Anders var i en ulykke i det lokale skianlegget i februar 2020 som gjorde han lam fra brystet og ned. Det var en stor omveltning for familien Backe. Men det har også gjort at den aktive familien har blitt en enda mer sammensveiset familie.
- Han har jo alltid vært en aktiv person som vokste opp på gård med skogbruk og vært entreprenør og anleggsarbeider de siste 30 årene, forteller Anders. - Alltid positiv og ser alltid muligheter, og det er nok noe av det som har hjulpet både han og oss rundt tiden etter skaden. Han vil alltid prøve, vil jo alltid være med å delta på samme måte som før, så det er veldig godt for oss rundt at han er så positiv.
Og nå skal Tollef endelig få sykle sammen med familien igjen.
- Dette var jo første runde på sykkel for fattern etter skaden. Vi var så heldige at vi fikk låne sykkelen til en annen rullestolbruker, Sigurd Groven, siden fattern ikke hadde fått sin sykkel enda. Det var jo litt tilpasninger der med å få sykkelen til å passe ordentlig, og samtidig kjenne på kroppen når man plutselig begynner å bruke nye muskelgrupper over lengere tid.
Gøy på både to og tre hjul
Tollefs ryggskade er en T6-7 skade (fra brystet og ned), med rundt 40 knuste bein i overkroppen. Så det å kunne få i gang bevegelsen i armene tilpasset syklingen var spennende.
- Utfordringen med selve syklingen i Gullia var å time fart og doseringer så man ikke veltet, forteller Anders. - Men det var jo også en treningssak siden det var han første runde på sykkel. Så det kom seg fortløpende utover dagene.
Familien testet også høyfjellssykling på den 13 kilometer lange Fjellrunden.
- Vi fikk transport av sykkelen til toppen av heisen slik at vi kunne starte Fjellrunden der oppe alle sammen og nyte turen rundt fjellet. Fjellrunden med hele gjengen funka helt topp, forteller Anders.
Trenger ikke egne stier for rullestolbrukere
Å tilrettelegge slik at flere kommer seg ut i naturen er viktig for Trysil. Å få mestringsfølelse og kjenne nærhet til naturen gir økt livskvalitet for store og små. Derfor er stinettverket bygd opp fra enkle, grønne til tekniske svarte sykkelstier.
- Vi synes det er helt rått at Trysil tilrettelegger for aktiviteter for alle slik de gjør. Det er noe vi har fått innsikt i etter ulykken til fattern, at man trenger å tilpasse turen, sier Anders. - Det er jo ikke sånn at man trenger helt egne stier med sykkelen som fattern brukte. Selve sykkelen blir jo litt breiere bak med to hjul, og lengre avstand fram til styret som gjør at man ikke får tatt de krappeste svingene, men Gullia funker som fjell!
Gode «rulleforhold»
Hva vil du si til andre med funksjonshemming, kan du anbefale Trysil? Og hva bør de tenke på før de kommer til Trysil?
- Etter vår tur så vil jeg absolutt anbefale Trysil. Det funka veldig bra for oss med alt som er tilrettelagt med korte avstander og gode “rulleforhold” for å komme seg rundt. Det at det er relativt flatt gjør det også velig mye enklere, forteller Anders. - Man bør tenke på plasseringen av hvor man bor og planløsning slik at overnattingen blir best mulig tilpasset sine behov.
>> Bestill sykkelferie i Trysil nå - gode tilbud på overnatting
Tekst: Gro K. Bruksås
Foto: Jonas Sjögren